the Pitcairn Museum of Contemporary Art

Sanja Medic

When The Tide is Low and The Noon is High

Met het werk dat Sanja Medic maakte voor PMCA reageert ze op de tweezijdige aard van deze ruimte. Aan de ene kant gaat het hier om een interieur op schaal, maar tegelijk fungeert het ook als een etalage. De zwarte glazen objecten die Medic hierin heeft geplaatst zijn al net zo dubbelzinnig.
Ze zijn raadselachtig, ze weigeren om smartphones te zijn, en proberen zwevend door deze ruimte hun plek te bepalen. Het behang op de wanden daarentegen impliceert een ruimtelijke omvang zonder aanduiding van een precieze schaal, waardoor deze vaststelling onopgelost blijft. Het invullen van de blauwe leegte, de betekenis van de objecten en de dimensie waarin beide zich bevinden is hierdoor aan de toeschouwer overgelaten.
 
Medic werkt graag in (en met) een specifieke omgeving buiten haar atelier. Ze maakt grote ruimtelijke werken – zowel tijdelijke installaties als permanente projecten in de openbare ruimte Free Fall, videoprojectie in het Parlementsgebouw in Den Haag. De Reiziger, het interieur voor de wachtkamer van het treinstation in Breukelen en De Batavier, keramische gevelbibliotheek in Amsterdam. Naast haar grootschalige werken maakt Medic autonoom werk in de vorm van objecten, collages en foto’s.
 
In haar diverse praktijk die is toegewijd aan zowel het fysieke als het efemere, tracht Sanja Medic te ontsluieren hoe we de ruimte waarnemen en ervaren. 
Vanuit haar interesse in het licht en hoe licht zich tot de ruimte en z’n verschillende dimensies verhoudt, werkt Medic sinds kort met glas als hoofd materiaal. In de serie Archetypes & Prototypes onderzoekt ze de portaal-vermogens van objecten, uitgaande van onze obsessieve verhouding tot digitale technologieën. Deze reeks van laptop-, desktop- en smartphone-achtige objecten beproeft onze perceptie van wat fysiek en wat virtueel is. Medic speelt met de verschuiving van onze referentiekaders en onderzoekt de spanning tussen esthetiek, functionaliteit en onze verwachtingen van digitale apparaten.
 
Sanja Medić (Belgrado, 1974) is een Servisch/Nederlandse kunstenaar wonend en werkend in Amsterdam. In 1999 studeerde ze af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK), Den Haag, waarna ze in 2001 een master in de schilderkunst behaalde aan het Frank Mohr Instituut, Groningen. In 2002 en 2004 was Medic een resident van de Rijksakademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam. Als aanvulling op haar artistieke praktijk, doceert ze sinds 2018 sculptuur op de KABK in Den Haag.
 
Download PDF voor meer informatie, link
 
 
Previous slide
Next slide

Adres

Gedempte Zuiderdiep 132

9711 HM

Groningen

Openingstijden

Dagelijks geopend 24/7

Gratis toegang

Social Media

© Pitcairn 2020