the Pitcairn Museum of Contemporary Art

Michiel Kluiters

The Queen's Chamber

Michiel Kluiters heeft zijn oeuvre opgebouwd door het onderzoeken van ruimte en illusie door middel van fotografische beelden en architectonische interventies. In zijn vroegere werk maakte hij wandvullende foto’s die de suggestie wekken van het openen van nieuwe ruimtes in bestaande ruimtes. Een goed voorbeeld is de installatie Room I, II en III voor de tentoonstelling Phantom Limb in het Fries Museum in Leeuwarden (2018).
 
In zijn recente monumentale foto’s onderzoekt Kluiters op een meer persoonlijke en intuïtieve manier hoe ruimte (of ruimtelijkheid) in de fotografie voor hem werkt. Deze beelden tonen onmogelijke of op zijn minst onverwachte architectonische ruimtes. Muren staan scheef, waardoor vreemde, onlogische deuropeningen ontstaan die het gevoel geven dat de architect zijn verstand heeft verloren. De structuren zijn ruw geschilderd, waardoor ze een zeer specifieke textuur krijgen. Sommige ruimtes lijken slechts half afgewerkt, andere vervallen. Elke opening lokt ons in een nieuwe leegte die nergens toe leidt. De ruimtes die zich ontvouwen zien er overtuigend echt uit, maar ook uiterst onpraktisch en onbewoonbaar. Het verhaal zit in de details.
 
Een belangrijk onderdeel van Kluiters werkproces is het concept en het gebruik van schaal. Zo maakt hij voor de meeste van zijn fotowerken gebruik van geïmproviseerde architectonische schaalmodellen die fungeren als een fotoset. Niet alleen om praktische redenen, maar ook als een persoonlijke manier om dingen in het leven te zien, om van binnenuit te begrijpen dat alles wat we zien en geloven relatief is aan het gezichtspunt van waaruit we het waarnemen.
 
De installatie ‘The Queen’s Chamber’ in het Pitcairn Museum for Contemporary Art bestaat uit een reeks nieuwe fotowerken die zijn geïnspireerd op de gelijknamige mysterieuze kamer in de Grote Piramide van Gizeh. Verspreid door de tentoonstellingsruimte liggen een aantal kristallen uit Kluiters privécollectie. De geometrisch gevormde mineralen lijken op elementen uit de foto’s, maar vertonen ook een opvallende gelijkenis met de manier waarop zijn geconstrueerde fotosets er van buitenaf uitzien.
 
Michiel Kluiters (1971, Amsterdam) Woont en werkt in Amsterdam en studeerde af aan de Rietveld Academie en daarna de Ateliers. Kluiters werkt veel in opdracht en maakte oa. een werk voor het Gemeentehuis Haren en een interactief kunstwerk voor de Schoolboulevard in de Groninger wijk Lewenborg. Tentoonstellingen o.m.: Museum de Voorde, Zoetermeer (2021), Fries Museum(2018), Billytown, Den Haag (2016).
 
 
Vorige slide
Volgende slide

Adres

Gedempte Zuiderdiep 132

9711 HM

Groningen

Openingstijden

Dagelijks geopend 24/7

Gratis toegang

Social Media

© Pitcairn 2021