the Pitcairn Museum of Contemporary Art

Esther Kokmeijer

Floeberg, archief van ijsbergen

Esther Kokmeijer richt zich vooral op de ‘Global Commons’, de wereldwijd gedeelde natuurlijke hulpbronnen van de aarde; de oceanen, de atmosfeer, het heelal en Antarctica. Het thema water in al zijn verschijningsvormen, zoals vloeibaar ‘water’, gasvormige ‘damp’ en vast ‘ijs’, speelt al enkele jaren een grote rol. 

Gedurende de bijna 10 jaar als poolexpeditie fotograaf is Kokmeijer begonnen met het verzamelen van ijsbergfoto’s. Deze verzameling heeft tot nu toe nog geen creatie gevonden en bestaat alleen als archief aangevuld met andere Floeberg*-archetypen. In Floeberg bestaat het archief van ijsbergen uit edelstenen die de vele soorten ijsbergvormen, kleuren en structuren vertegenwoordigen. Een representatie van het archief zelf maakt ook deel uit van de tentoonstelling.

*Een Floeberg is een massa opgehoopt ijs die op een ijsberg lijkt.

Esther Kokmeijer (Nederland, Dokkum 1977) is een kunstenaar en ontdekkingsreiziger die in Rotterdam woont en over de hele wereld werkt. Haar werk is wereldwijd tentoongesteld en gepubliceerd. Voor verschillende projecten heeft ze 84 landen bezocht. Seizoensgebonden werkt ze als expeditiefotograaf en poolgids, op de Noordpool en Antarctica. Ze is de oprichter van Antarktikos, een jaarlijks gedrukt tijdschrift dat uitsluitend gewijd is aan Antarctica en kunst en wetenschap samenbrengt, (antarktikos.com), medeoprichter van Cosmic Water Foundation (cosmicwaterfoundation.com) en maakt deel uit van het kunstcollectief If Paradise Is Half As Nice (ifparadiseishalfasnice.com).

Deze tentoonstelling is gecureerd door Kie Ellens, werkzaam als zelfstandig curator in Groningen. Voorheen was Ellens ondermeer adviseur Rijksbouwmeester, Curator Hedendaagse Kunst Fries Museum en Directeur/curator Wallhouse in Groningen. Op verzoek van het PMCA heeft Kie Ellens de kunstenaars keuze gemaakt voor deze voorjaarstentoonstelling. Stichting Pitcairn dankt Kie Ellens voor zijn eigenzinnige keuze.

Vorige slide
Volgende slide

Adres

Gedempte Zuiderdiep 132

9711 HM

Groningen

Openingstijden

Dagelijks geopend 24/7

Gratis toegang

Social Media

© Pitcairn 2023