the Pitcairn Museum of Contemporary Art

Brigitte Waldach

European Space

De ruimtelijke tekening “European Space” verkent een nieuwe “branding” voor een Europa van “verscheidenheid en eenheid”. Het motto van de EU, dat oorspronkelijk door de Nederlandse architect Rem Koolhaas werd ontwikkeld en hier opnieuw wordt geïnterpreteerd. Het muurmotief bestaat in dit geval uit verticale strepen in de kleuren van de vlaggen van de EU-lidstaten en doet denken aan het uiterlijk van een streepjescode. Het systeem van lijnen kan ook
altijd worden uitgebreid als er een nieuw lid bijkomt.
Alle lidstaten tot 2002 zijn in deze streepjescode weergegeven, en de staten die later zijn toegetreden, d.w.z. na de invoering van de gemeenschappelijke munt euro, als streefcijfers of cirkels in de kleuren van de nationale vlaggen. Deze tekens zijn met elastieken ruimtelijk verbonden met de rechterachterhoek van de ruimte en eindigen in termen en citaten op de muur erachter. Hierachter zit het idee van een flexibel systeem van de EU en wordt vertaald in de dynamisering van de strepen. Zo ontstaat een cirkel met de nationale kleuren van Oekraïne als officieuze kandidaat voor toetreding, terwijl de nationale kleuren van Groot-Brittannië het streepjessysteem verlaten als een cirkel aan de rand.
 
Op de muur ervoor kunnen we enkele nationale kleuren ontdekken en bij de kleurovergangen, ook het intellectuele potentieel van de naties, overgebracht en gevisualiseerd via citaten van Nobelprijswinnaars en hun ontdekkingen, die als een soort vegetatief systeem op hun beurt de nationale grenzen lijken te overstijgen. Op die manier heeft Waldach geprobeerd een nieuwe symboliek voor Europa te creëren die ook aan utopische landschappen zou kunnen doen denken. Europa en de Europese Gemeenschap kunnen, zoals we hier zien, ook op een kleurrijke en spannende, lichte en avontuurlijke manier worden voorgesteld.
 
Brigitte Waldach (1966) woont en werkt in Berlijn.
Solotentoonstellingen o.m.: Fondazione Sozzani, Milaan 2021, Museum Marta, Herford 2020, Galerie Mathias Güntner, Hamburg 2019.
Groepstentoonstellingen o.m.: Mythos Wald, Kunsthalle Emden Emden, Deutscher Bundestag, Berlin 2019, Künstlerhaus Bethanien, Berlin 2019.
 
Vorige slide
Volgende slide

Adres

Gedempte Zuiderdiep 132

9711 HM

Groningen

Openingstijden

Dagelijks geopend 24/7

Gratis toegang

Social Media

© Pitcairn 2022