the Pitcairn Museum of Contemporary Art

Nina Maria Kleivan

In my Sleep

Nina Maria Kleivan werkt met diverse media, waaronder fotografie, schilderkunst, grafische kunst, video en installaties. Ze onderzoekt existentiële thema’s, zoals identiteit en het gevoel ergens bij te horen. Elementen uit zeer verschillende contexten en betekenisvelden – realiteiten – verschijnen naast elkaar. Objecten worden vergroot en verkleind, en onverwachte verplaatsingen in tijd en ruimte stellen ons vertrouwde idee van de werkelijkheid op de proef. Het ene moment zoomt ze in op het kleinste detail, en het volgende moment krijgen we een overzicht van de wereld vanuit vogelperspectief. Deel en geheel zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, en ze wekt de indruk dat het verhaal op ontelbare manieren verteld en begrepen kan worden, omdat betekenis, geschiedenis en identiteit voortdurend veranderen en vanuit een oneindig aantal perspectieven bekeken kunnen worden.

Nina Maria houdt geen dagboek bij, maar ze maakt wel aantekeningen. Deze aantekeningen bevatten gedachten, dingen die ze heeft gehoord of gelezen, zaken die op de een of andere manier door haar brein zijn gegaan en een spoor hebben achtergelaten – een spoor dat ze wil vasthouden. Vandaar de notitieboekjes. Wanneer ze aan een nieuw project begint, grijpt ze soms terug naar haar aantekeningen voor inspiratie. Vaker wel dan niet herinnert ze zich niet waarom ze ze heeft geschreven of wat ze betekenden. Ze vraagt zich af waarom deze woorden een plaats verdienden in het fysieke deel van haar hersenen, dat wordt vertegenwoordigd door haar notitieboekjes. Desondanks zijn ze daar – al deze woorden die verloren herinneringen beschrijven.
Een ander aspect van haar obsessie om verloren herinneringen te verzamelen, is dat ze vaak oude fotoalbums van anderen koopt. Zoals Nina Maria het zegt: “Bladerend door de pagina’s kijk ik naar al die mensen, met al die verhalen die ze hebben geprobeerd vast te leggen met een camera, herinneringen op papier fixeren. De foto’s zijn hier, ze liggen voor mij, maar de betekenis is lang verloren gegaan door tijd en ruimte.” Dus verzint ze haar eigen herinneringen aan wat er is gebeurd, luistert ze aandachtig naar de gevoelens die deze herinneringen bij haar oproepen, en probeert ze ze fysiek vorm te geven. Gedachten en herinneringen worden omgezet in een fysieke representatie van gevoelens – gevoelens die resoneren met haar en hopelijk ook met de toeschouwer.

Nina Maria Kleivan (1960) is een Deens/Noorse beeldend kunstenaar en woont en werkt in Kopenhagen, Denemarken. Ze is opgeleid aan de Koninklijke Deense Kunstacademie in Kopenhagen en heeft een bachelor in kunstgeschiedenis van de Universiteit van Kopenhagen.

Recente solo tentoonstellingen: Frederikshavn Kunstmuseum, Frederikshavn (DK) 2022, Sophienholm Kunsthal, Lyngby 2022(DK), Tou Trykk, Stavanger (NO),2019.

www.ninakleivan.dk

Adres

Gedempte Zuiderdiep 132

9711 HM

Groningen

Openingstijden

Dagelijks geopend 24/7

Gratis toegang

Social Media

© Pitcairn 2023