the Pitcairn Museum of Contemporary Art

Mire Lee & Sander Alblas

Thou shalt spit on romance and overcome melancholy

Mire Lee’s installaties zijn nooit stil of onbeweeglijk, met geluid en beweging roept Mire Lee de suggestie 
op van levend materiaal.
 
In haar sculpturen en installaties onderzoekt Lee hoe ze met haar materiaal toestanden kan verbeelden die aan het menselijke raken. Klei, latex, siliconen, vloeistoffen en buizen zijn hierbij haar basismaterialen. Aangestuurd door haar handen, mechanica en pompsystemen creëert ze vormen en bewegingen die 
associaties oproepen met bijvoorbeeld een trancetoestand, de staat van schijndood en vaak ook erotische en sadomasochistische taferelen.
 
Klei heeft volgens Lee de bijzondere eigenschap dat het aanvoelt als een levend wezen dat moet worden verzorgd, en precies de juiste hoeveelheid vocht of droogte nodig heeft om in een bepaalde vorm te komen. Het materiaal heeft constant aandacht nodig en is erg kwetsbaar, waarmee Lee op metaforische 
wijze de verbinding legt met menselijke relaties.*
 
Dit werk is gemaakt in samenwerking met Sander Alblas, adviseur bij het keramisch werkcentrum in Oisterwijk. De titel van het werk komt uit één van Albas’ een van de oude sticky notes. Hierop stond een handgeschreven en half uitgewiste zin, hierover zegt Mire Lee: “een soort passief agressieve passie in zich tegenover het begrip romantiek en melancholie. Antagonisme wordt vaak, terwijl het aan de oppervlakte pessimistisch en hatelijk lijkt, bediend door verbeelding en verlangen. Uiteindelijk, als het om kunst gaat, wordt het antagonistische onderwerp steeds verliefder”.

Mire Lee (Seoul 1988) woont en werkt afwisselend in Amsterdam en Seoul (Zuid-Korea).
Ze haalde haar bachelor aan de Seoul National University College of Fine Arts (2012) en was resident aan de Rijksacademie in Amsterdam (2018/19). Tentoonstellingen ondermeer: Casco Art Institute, Utrecht (2019) Art Sonje Center Seoul (2020), Kunstverein Freiburg(2021) en haar werk is momenteel te zien op o.a. de Biënnale in Venetië en in het MMK in Frankfurt.

*citaat tekstfragment Kunst Museum Den Haag 2022
 
Vorige slide
Volgende slide

Adres

Gedempte Zuiderdiep 132

9711 HM

Groningen

Openingstijden

Dagelijks geopend 24/7

Gratis toegang

Social Media

© Pitcairn 2022