the Pitcairn Museum of Contemporary Art

Maze de Boer

Contemporary view

Maze de Boer zijn werk komt vaak voort uit de historische achtergrond, sociale context van de locatie of het thema van de tentoonstelling. De installaties van De Boer worden site-specifiek genoemd, maar hij beschouwt ze zelf als site-responsief. Hoewel de installatie ontstaat op een specifieke locatie, streeft De Boer ernaar om een autonoom werk te creëren dat ook zijn kracht behoudt op een andere (nieuwe) locatie.

De Boer creëert zijn kunstwerken vanuit een conceptueel perspectief, maar het resultaat is altijd visueel aantrekkelijk, speels en toegankelijk. Ze worden als het ware conceptuele attracties.We hebben de neiging het zichtbare beeld aan te vullen met beelden die we kennen. In het werk van De Boer probeert hij de kijker zich bewust te maken van deze onbewuste gewoonte om ontbrekende details in te vullen.

De tentoonstelling in het Pitcairn Museum doorbreekt de vierde muur. De “vierde muur” is een concept in theater, film en literatuur dat een denkbeeldige barrière vertegenwoordigt tussen de fictieve wereld van het verhaal en het publiek. Het doorbreken van de vierde muur gebeurt wanneer een personage in een toneelstuk, film of boek de aanwezigheid van het publiek erkent of hen rechtstreeks aanspreekt, waardoor de scheidslijn tussen fictie en realiteit vervaagt. In het werk Hedendaags Overzicht kunnen de toeschouwers alleen maar verbeelden hoe het kunstwerk eruitziet. Alleen de tentoonstellingsruimte is getuige van nieuwsgierige kijkers buiten het museum. De verbeelde voorstellingen van onszelf in onze omgeving worden door het werk getriggerd. Het daadwerkelijke schilderij wordt niet getoond, maar het toont een ruimte met specifieke beperkingen en eindeloze mogelijkheden.

Maze de Boer is geboren in Amsterdam (1976) en gestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie en de Rijksakademie van Beeldende Kunsten/Nederlands Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Als multidisciplinair kunstenaar werkt De Boer met sculptuur, installatie, schilderkunst, film/video, fotografie en muziek/geluid in meer dan honderdvijftig solotentoonstellingen en groepstentoonstellingen in musea, galerijen, biënnales, openbare ruimtes en festivals over de hele wereld. Als scenograaf heeft hij meer dan vijftig set-, licht- en videodesigns gemaakt op locatie en voor
theaters in Nederland, China, Duitsland en België. Als bestuurslid, curator, jurylid, docent en ontwerper heeft hij deelgenomen aan tal van culturele instellingen, evenementen, tentoonstellingen en academies (BA en MA).

https://www.mazedeboer.nl

Contemporary view, Zuid vleugel Museum PITCAIRN.
 

Inzoomend vanuit de vele gezichten van Groningen wordt in de Zuidvleugel deze specifieke lokatie uitgelicht. In de 17e eeuw werd het Zuidelijke deel van de stadsgrachten van Groningen gedempt en kreeg het de naam Gedempte Zuiderdiep. Na vele gedaantewisselingen heeft de straat zijn huidige bestemming gekregen met museum Pitcairn als noemenswaardige plaats tot contemplatie. De Zuidvleugel van Museum Pitcairn toont werk van Maze de Boer met een persoonlijk perspectief op de Gempte Zuiderdiep. Stilstaand en in constante beweging nodigen de werken van Contemporary view uit om Groningen opnieuw te bezien en om te reflecteren wat deze tijd ons brengt. Naast iconische beelden van Groningen voor de 17e eeuw toen de Gedempte Zuiderdiep nog een gracht was, wordt de dynamische actualiteit van het stadslandschap weerspiegeld.

Adres

Gedempte Zuiderdiep 132

9711 HM

Groningen

Openingstijden

Dagelijks geopend 24/7

Gratis toegang

Social Media

© Pitcairn 2023