the Pitcairn Museum of Contemporary Art

Martina Priehodová

Nebulae

Door zichzelf te als het ware te ‘herplanten’ in een nieuwe omgeving, versterkt Martina Priehodová haar doorlopende lijn van het verkennen van oorsprongsverhalen (persoonlijk of planetair) en het oefenen van worlding: een wereldvormende activiteit die gewoonlijk wordt toegeschreven aan de kindertijd. Met ‘worldling’ wordt een een manier bedoeld om in de wereld te zijn. Een individuele handeling van de hele persoon om “bij de problemen te blijven” en aandacht te schenken aan de wereld die de grenzen tussen het persoon en omgeving opheft.

Nevels, hemelse entiteiten van stof die als kraamkamers voor sterren fungeren, zijn een soort ultieme worlding-machine. Priehodová gebruikt haar handen om een aantal fictieve nevels na te maken en te condenseren tot kleinere, verteerbare, bolvormige entiteiten. Ze knijpen en trillen dan met willekeurige tussenpozen en ondergaan een ongemakkelijke viscerale beproeving.  “De bijna-levendigheid van deze vaten geeft een verontrustend, bijna unheimisch gevoel. Het vertegenwoordigt een herinnering aan een alternatieve wereld, iets groters, onvoorstelbaars…

Martina Priehodová (*1999, Slowakije) is een alumnus van Minerva Art Academy die een Master’s Fine Arts opleiding volgt in Reykjavík, IJsland.

Vorige slide
Volgende slide

Adres

Gedempte Zuiderdiep 132

9711 HM

Groningen

Openingstijden

Dagelijks geopend 24/7

Gratis toegang

Social Media

© Pitcairn 2023