the Pitcairn Museum of Contemporary Art

Jelte van Lente

Kijkers

In zijn werk reflecteert Jelte van Lente (Rotterdam 1986) op de wereld zoals hij die in zijn dagelijks leven waarneemt. Zijn werk fungeert als een soort dagboek: observaties, absurde ingevingen, flarden van dromen en associatieve gedachtenkronkels wisselen elkaar af.

Hoe breed al deze invalshoeken ook kunnen zijn, hij behandeld alles vanuit een nadrukkelijk persoonlijk perspectief. Van Lente speelt in zijn werk met vorm, formaat en materiaal, de dingen verliezen daarbij hun vanzelfsprekendheid.

Kan een schetsboek bladzijde ook een monumentaal schilderij zijn? Kan een tekening ook een eigen wil hebben en de kunstenaar manipuleren, in plaats van andersom? Grote dingen worden klein, en kleine dingen worden groot, vloeibare dingen worden solide, en wat normaal alleen voelbaar is wordt concreet.

“Kijkers” is een serie schilderijen in verschillende formaten en materialen waarbij ondergronden van bijvoorbeeld papier of doek op (traditionele) houten frames zijn gespannen. Elk schilderij toont een paar schematisch weergegeven ogen: witte stippen met daarin zwarte stippen. Hoe minimalistisch ze ook geschilderd zijn, het zijn onmiskenbaar ogen die je lijken aan te kijken. Daarmee wordt het werk zelf een hoofd, en de drager de huid. Verschillende personen, van verschillende groottes en verschillende huiden kijken de toeschouwer aan. De werken tonen zich nadrukkelijk als schilderijen. Vaak is door het doek of papier heen ook nog het spieraam te zien, een knipoog naar de Fundamentele schilderkunst, waarbij alles moest “zijn wat het is”, waarbij representatie werd uitgebannen. Zo speelt de serie “kijkers” een spel met de vraag wat een schilderij is, of een schilderij een persoonlijkheid kan hebben, en hoeveel de toeschouwer daarvan zelf op het werk projecteert.

Opleidingen: Art Institute of Boston (USA), illustratie,2007. Academie Minerva Groningen, Fine Arts) 2013
Tentoonstellingen om.: Museum Coda, Apeldoorn (groep) 2019, Prospects and Concepts Mondriaan Fonds, Art Rotterdam (groep) 2018, Studio Seine, Rotterdam 2017, Kunstruimte Wagemans, 2016. Jelte van Lente woont en werkt in Groningen.
 
 
Vorige slide
Volgende slide

Adres

Gedempte Zuiderdiep 132

9711 HM

Groningen

Openingstijden

Dagelijks geopend 24/7

Gratis toegang

Social Media

© Pitcairn 2020