the Pitcairn Museum of Contemporary Art

Heike Weber

inner cloud

Heike Weber (1962) creëert installaties in de vorm van expansieve muurschilderingen en tekeningen op de vloer, interventies die ruimtes en oppervlakken overnemen. Daarbij maakte ze tevens gebruik van diverse industriële geprefabriceerde materialen zoals bijvoorbeeld stukken tapijt of waslijn.

In haar werk reageert op en werkt ze met de specifieke eigenschappen van een omgeving en creëert daarbinnen met haar tekeningen een optische verstoring van de eigenschappen van de ruimte, een optische illusie.

Weber heeft dit uitgebreide principe van driedimensionaal tekenen ook toegepast in haar videowerken, waarvan de meeste loops zijn met opeenvolgingen van alledaagse observaties, waarvan de cirkelbeweging lijkt te gehoorzamen aan zijn eigen set van niet-functionele regels. In zekere zin geldt dit ook voor haar tekeningen, waarvan de motieven ons een suggestie van gewichtloosheid geven.

Of het nu met potlood, viltstift. draad, scalpel of camera is Weber’s werken geeft de kijker een inkijkje in de transformatieve processen van het tekenen. Hierdoor ontstaan open ruimtes en situaties die subjectief (zowel fysiek als mentaal) de fenomenen van tijd en beweging in de constructie van ruimte verkennen.

Heike Weber woont en werkt in Keulen (DE)

Tentoonstellingen oa. Luise-Straus-Award-expositie, Rheinisches Landesmuseum Bonn (2022), Museum Ludwig Forum for International Art, Aken (DE) 2020, Art Pumping Nangang, Nangang Exhibition Center, Taipei, Taiwan, 2019, Rasche Ripken Gallery Berlin, 2016.Openbare Kunstprojecten (alle in samenwerking met Walter Eul): o.a. Helmholtz-Center München (realisatie 2022), Ministerie van Volksgezondheid, Berlijn,2019, Bloomberg LP, Park Ave. New YorkCity, 2020.

Website

Vorige slide
Volgende slide

Adres

Gedempte Zuiderdiep 132

9711 HM

Groningen

Openingstijden

Dagelijks geopend 24/7

Gratis toegang

Social Media

© Pitcairn 2022