the Pitcairn Museum of Contemporary Art

Berndnaut Smilde

Timide Paard

In veel culturen werden paarden duizenden jaren gebruikt, bij uitstek voor oorlogsvoering. Deze rol zorgde ervoor dat paarden symbool staan voor moed, ridderlijkheid, ontdekking en sociale status in de kunstgeschiedenis.

Het paard in de tentoonstelling is al jaren een rekwisiet op Berndnaut’s atelier dat leidde tot verschillende ideeën en stond o.a aan het begin van zijn Nimbus werken. In het Pitcairn museum wilde hij dit paard eindelijk eens op een voetstuk zetten, maar het paard blijkt nogal schuw…

Het werk van Berndnaut Smilde bestaat uit installaties, sculpturen en fotografie. Hij onderzoekt de fysieke de- en reconstructie van materialen; licht, ruimte, atmosfeer en ervaring in relatie tot zijn architecturale omgeving, en creëert zo een nieuw moment tussen de realiteit en het tijdelijke.

Berndnaut Smilde (1978, Groningen) woont en werkt in Amsterdam. Hij heeft gestudeerd aan Minerva en het Frank Mohr Instituut, Groningen. Zijn werk is opgenomen in diverse collecties waaronder het Smithsonian en Saatchi. Er is uitgebreid over Smilde geschreven in kunstpublicaties; Bovendien werd zijn Nimbus-serie door TIME Magazine erkend als een van de “Top Tien Uitvindingen van 2012”

Selectie tentoonstellingen:

Sinclair House Museum, Bad Homburg, GER (2023), Ronchini Gallery, Londen, (solo) (2022),

Wereldtentoonstelling, Nederlands Paviljoen, Dubai, VAE (2021-2022) Museum gegenstandsfreier Kunst, Otterndorf, GER (solo) (2021) Stavanger Art Museum, NO (2020), The Armory Show, New York (solo) (2018

Vorige slide
Volgende slide

Adres

Gedempte Zuiderdiep 132

9711 HM

Groningen

Openingstijden

Dagelijks geopend 24/7

Gratis toegang

Social Media

© Pitcairn 2023